Beretning Skjern-Tarm Musikforening for musikåret 2024
– aflagt ved generalforsamling den 29. januar 2025
En beretning ved en foreningsgeneralforsamling består jo af en gennemgang af det foregående års begivenheder, herunder en vurdering af, om det har været et godt eller mindre godt år i foreningen.
Men efter hvilke kriterier kan man egentlig måle dette?
- På den kunstneriske kvalitet af de afholdte koncerter?
Lyder rigtigt, men er der en entydig målestok for kunstnerisk kvalitet, og hvem kan tillade sig at definere den? Selv i vores bestyrelse kan der være forskelle, eller i hvert fald nuancer i vurderingen af om en koncert var ok, god eller superb.
- På antallet af tilhørere?
Næppe heller. Det er naturligvis væsentligt med velbesøgte koncerter, men høje publikumstal er ikke et tilstrækkeligt mål, og det er næppe heller realistisk at konkurrere med andre koncertarrangører på den bane, når vores kerneområde jf. vedtægterne er klassisk musik.
- På den økonomiske bundlinje?
Solid økonomi er en forudsætning for at drive en forening og engagere de kvalitetskunstnere, vi og publikum gerne vil høre. Men overskud er ikke et mål i sig selv.
- Kundetilfredshed da?
En sådan størrelse kan være svær at måle, og vi får jo nok kun (med enkelte undtagelser nu og da) de positive tilbagemeldinger at høre. Men vi elsker da, når publikum er glade og udtrykker tilfredshed med koncerterne! Og det gør de heldigvis tit. ”Tak for en fantastisk koncert!” hører jeg tit ved udgangen og også ”Tak fordi I skaffer så gode musikere til Vestjylland!”
Det tager vi som en bekræftelse på, at vi er på rette spor, og det animerer os til konstant at leve op til vores publikums høje forventninger og holde et højt kunstnerisk niveau – med de ressourcer, vi nu engang har.
Efter min opfattelse var 2024 et godt år i Skjern-Tarm Musikforening.
Publikumstallet lå stort set på højde med de senere år, dog knap så højt som rekordåret 2023. De traditionelt store trækplastre, jule- og nytårskoncerterne, tiltrak lidt færre tilhørere. På den anden side er det meget glædeligt, at ingen koncert havde under 70 tilhørere. Vores favorable abonnementsordning betyder utvivlsomt, at mange overværer flere koncerter, end de ville have gjort med et løssalgsbilletsystem, og også i 2024 nåede vi 100 abonnenter – meget tilfredsstillende.
Alligevel undres man indimellem over udsvingene i tilhørertallet. De kunstnere, som vi selv anser for toppen, er ikke altid dem, folk strømmer til. Men mon ikke også faktorer som vejret og konkurrerende arrangementer i området spiller ind?
Uanset hvad så bød 2024 på mange store og forskelligartede koncertoplevelser.
Nytårskoncerten var et familieforetagende med Elsebeth Dreisig, hendes to døtre og en svigersøn – og så en pianist uden familietilknytning. Med gode stemmer og udstråling førte de os rundt i operaer, operetter og andre kompositioner.
Næste koncert var en usædvanlig og klangmæssigt udfordrende instrumentkombination af cello og guitar med to førende musikere på deres instrumenter, Morten Zeuthen og Jesper Sivebæk. Det blev en varieret musikalsk rejse over flere perioder, lande og musikalske genrer – Schubert, Vivaldi, Kim Larsen og kroatisk rock udsat for cello!
Jazz Dippers er til gengæld et nyt navn på jazzscenen, men musikerne gennemrutinerede. En lørdag eftermiddag med musikalitet, anekdoter og smittende humør, ledsaget af sild en masse! Publikum nød det og hyggede sig.
Forårssæsonen blev rundet af med pianisten Kristine Thorup, som foran et overraskende talrigt publikum spillede et poetisk og lyrisk program med nordiske toner: Kendte komponister som Grieg og Carl Nielsen, men også mindre kendte og nutidige som Mogens Christensen og Axel Borup Jørgensen.
Efterårssæsonen blev indledt af to af Danmarks mest eminente musikere på deres instrumenter, violinisten Christina Åstrand og pianisten Per Salo. En flot koncert med et tydeligt sammenspillet par, som førte publikum på en musikalsk rejse gennem 3 århundreder og værker af hele 8 komponister, fra Mozart til Arvo Pärt. De havde fortjent et større publikum.
Koncertprogrammet må gerne udfordre publikum, præsentere dem for musik, de næppe selv ville opsøge eller åbne for på TV eller radio. Det skete i november, hvor vi oplevede et glædeligt gensyn med musikere fra Ensemble MidtVest, 5 blæsere og en pianist, som med udstråling og formidlingsemne denne gang spillede kompositioner fra det 20. århundrede med stor variation af klange og stemninger. Publikum kvitterede med lydhørhed og anerkendelse.
Ved julekoncerten, som igen foregik i og i samarbejde med Tarm Kirke, medvirkede Akademisk Kor Århus, ca. 30 særdeles velsyngende unge mænd og kvinder og dirigent Jonas Rasmussen. En julekoncert, som tydeligvis faldt i publikums smag og til fulde levede op til deres forventninger om et repertoire med kendte og ukendte, danske og engelsk, ældre og nyere sange – det hele fremført med særdeles velklingende korlyd i det smukke kirkerum.
Og dermed sluttede så endnu et tilfredsstillende koncertår i vores forening.
Tak til de mange eminente kunstnere, som også i 2024 bragte stor musik og store oplevelser til os, der bor langt væk fra de store koncertsale. Og kunstnere, som gentagne gange har udtrykt glæde over at besøge os og opleve et stort, disciplineret og lydhørt publikum, noget som efter deres udsagn ikke altid er en selvfølge.
Tak til publikum for opbakningen til os og kunstnerne.
Tak til Ringkøbing-Skjern Kommune, Statens Kunstfond, Ringkøbing Landbobank, Skjern Bank og VGT’s Venner for økonomisk støtte – uden denne ville vores aktivitet ikke være mulig, hverken i omfang eller kvalitet.
Tak for godt samarbejde og praktisk hjælp i forbindelse med afviklingen af vore koncerter til Tarm Kirke, Vestjysk Gymnasium Tarm og Ringkøbing-Skjern Kulturcenter.
Tak til de lokale medier og platforme for medvirken til at formidle koncerterne, specielt Skjern-Tarm Ugeblad og Radio Ådalen.
Og stor tak til mine kolleger i bestyrelsen – og indimellem også deres partnere – for godt samarbejde. I fællesskab får vi, synes jeg, strikket interessante koncertprogrammer sammen og får afviklet de enkelte koncerter på en effektiv og værdig måde, præget af erfaring og ønsket om hver gang at give både publikum og kunstnere gode oplevelser. Og indimellem har det såmænd også været hyggeligt!
For en god uges tid siden bragte Dagbladet en lørdagsklumme af tidligere kulturchef Per Høgh (som nu kalder sig kulturpensionist). Han omtalte den imponerende store mængde kulturtilbud, der findes i en kommune af vores størrelse. Det gælder også på det musikalske område med så forskellige arrangementer som fx Bork Festivalen, Seniorfestivalen i Tarm, Rock i Ringkøbing, aktive spillesteder som Remisen, Mejeriet og Generator (plus nogle mindre i netværket LiveWest). Og på det klassiske område udover vore arrangementer Hvide Sande Masterclass og Late Summer Festival, orgelfestivalen i Herborg og kirkernes musikarrangementer.
En berigelse med så mange kultur- og musikarrangører, hver med deres publikum og deres profil, men svært at overkomme at deltage i alt det, der frister.
Jeg er fan af den ret nye musikkanal, Radio Mars, og vil tillade mig at overføre deres slogan til vores forening: Vi byder på mindre af den musik, de andre spiller mest, og mere af det, de andre ikke har på programmet.
Vi skal fortsætte med at arrangere det, som andre ikke på permanent basis tager sig af, det som vores publikum kan lide – og indimellem udfordre dem med noget, de ikke kendte og de ikke vidste, de ville synes om. Levende og autentisk musik for et levende og medlevende publikum.
Og så har vi også en opgave i konstant at synliggøre vores musiktilbud, gerne sammen med andre, og måske også overveje tiltag, som appellerer til bredere målgrupper.
Frede Haukrogh
formand